
Zowel mensen als dieren hebben op elke cel in hun lichaam ingebouwde suikermoleculen. Zoogdieren zoals koeien, varkens, schapen en geiten hebben andere suikermoleculen op hun cellen dan mensen.
Neu5Gc is een suikermolecuul dat zich op de cellen bevindt en daarmee specifieke bacteriën aantrekt. De belangrijkste functie van Neu5Gc is dat het aan het immuunsysteem laat zien welke cellen tot het lichaam behoren en welke niet. Mensen kunnen sinds miljoenen jaren zelf niet meer Neu5Gc aanmaken, dieren wel. Wij mensen maken in plaats daarvan een nauw verwant molecuul aan, Neu5Ac. Kortgezegd hebben wij als mensen dus andere suikermoleculen op onze cellen zitten dan andere zoogdieren. Als je (te) veel zoogdier producten eet en drinkt, kan dat ervoor zorgen dat de dierlijke Neu5Gc cellen op menselijke cellen gaan zitten en deze dus de verkeerde bacteriën aantrekken in je lichaam. Vooral op de snelgroeiende weefsels zoals een foetus, epitheel (slijmvlies), endotheel (bekleding van organen) en tumoren.
Deze kunnen leiden tot laaggradige ontstekingen, wat betekent dat het immuunsysteem continu een klein beetje actief is en ontstekingsstoffen aanmaakt die het lichaam kan beschadigen. Dit kan vervolgens de basis zijn van ontstekingsziektes zoals overgewicht / obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, auto- immuunziektes, darmziektes zoals Crohn, artrose, reumatoïde artritis, depressie en kanker.
Waar zit het in?
Door rund-, varkens- of lamsvlees te eten komt er Neu5Gc het lichaam binnen. Ook zit Neu5Gc in zuivelproducten, vooral in geitenkaas en melk. Neu5Gc zit niet in gevogelte en in kleine hoeveelheden in vis.

Nu kan je natuurlijk echt wel een keer een stuk rood vlees eten en cappuccino drinken met gepasteuriseerde melk. Maar het probleem is dat we dit veel te vaak eten en drinken!
Goed alternatief
In wilde dieren zit heel weinig Neu5Gc. Denk aan hert, ree, wild zwijn en kangoeroe. De hoeveelheid Neu5Gc in deze dieren is nauwelijks in staat om een ontsteking uit te lokken.
En ook melk kun je prima drinken in de vorm van rauwe melk. In rauwe melk is Neu5Gc gebonden aan een eiwit wat ons immuunsysteem herkent als goed. Bij gepasteuriseerde melk is dat helaas niet het geval.
Mocht je nu echt graag rood vlees eten; eet het dan in combinatie met paddenstoelen. In paddenstoelen zitten stofjes die kunnen binden aan Neu5Gc, waardoor het minder kwaad kan. En voeg je er ook nog rood fruit aan toe, dan beperk je de schade nog meer.
Invloed van beweging op Neu5Gc
Toen we nog als oermens leefden ging er enorm veel beweging vooraf aan het eten van zoogdierenvlees, als de jaagpoging dan al slaagde. Nu is dat wel anders en eten veel mensen zoogdierenvlees zonder dat daar een intensieve workout aan vooraf gaat. Op het moment dat je wel weer gaat bewegen vóór het eten van zoogdiervleesproducten breek je de glycogeenvoorraden in de lever en spieren af in het lichaam. Hierdoor worden de suikermoleculen, zoals Neu5Gc, niet ingebouwd in de cellen maar ingezet om de glycogeenvoorraden aan te vullen. Hiermee voorkom je de nadelige gevolgen van Neu5Gc.
Daarnaast wordt Neu5Gc na verloop van tijd van je cellen verwijderd. Mits je gedurende een bepaalde periode ook geen gefokt zoogdierenvlees consumeert. Lactoferrine ondersteund dit proces.
Tips voor minder Neu5Gc:
- Eet geen vlees van gefokte dieren zoals koe, varken, geit en schaap en gepasteuriseerde zuivel.
- Kies voor biologisch en gras gevoerd vlees
- Koop rauwe zuivel i.p.v. gepasteuriseerde zuivel
- Als je het dan wel eet, zorg dat je voor de maaltijd een intense workout hebt gehad.
Als het specifiek over Neu5Gc gaat is het goed om te weten dat je een suikermolecuul kunt verbranden door beweging. Kinderen die lekker veel bewegen zullen dan ook vrij snel deze moleculen kunnen verbranden, zolang ze er maar niet te veel van nemen. Kies voor grasgevoerd vlees, wild, rauwe zuivel, gevogelte of vis.