
Tijdens onze evolutie hebben hele volksstammen carnivoor gegeten en doen dit nog steeds, denk aan de Maasai, Himba en Mongolen. Als mens hebben we zelfs langer ervaring met deze manier van eten dan met ons huidige, moderne westerse zwaar bewerkte dieet.
Veel mensen kampen met gezondheidsproblemen zoals PDS, allergieën, eczeem, ontstekingen, hoge bloedsuiker of energiegebrek. Ons huidige dieet bevat vaak te veel bewerkte voeding en suikers. Groenten en fruit uit de supermarkt bevatten vaak pesticiden en andere gifstoffen. Groenten en granen bevatten anti-nutriënten, dit zijn meestal stoffen die van nature in planten en noten kunnen voorkomen zoals fytinezuur (granen en noten), lectines (granen) en andere natuurlijke afweerstoffen van de plant.
Het idee achter het carnivoordieet is dat alle voedingsstoffen waar het lichaam mogelijk op reageert, worden weggelaten. Om deze reden wordt het carnivoordieet ook wel een extreem eliminatiedieet genoemd. Door alle mogelijke antinutriënten weg te laten, krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Voordelen van een carnivoor dieet
- Stabiele bloedsuikerspiegel: Het weglaten van (snelle) koolhydraten zorgt voor minder pieken en dalen in het bloedsuikergehalte. Door het dieet met intermittent fasting te combineren, is er een aantal bijkomende voordelen. Gedurende het vasten krijgt het lichaam de tijd om zichzelf te repareren en afvalstoffen op te ruimen (autofagie).
- Verhoogt het verzadigingsgevoel: Eiwitrijke voeding zorgt ervoor dat je langer vol zit. Je ervaart minder honger, waardoor je minder behoefte hebt aan (zoete) tussendoortjes.
- Veel vitamines en aminozuren: Vlees is een goede bron van de B-vitamines. Daarnaast levert het de mineralen zink, ijzer, fosfor en selenium. Lever is bovendien een rijke bron van vitamine A.
- Helpt tegen spijsverteringsklachten: het carnivoor dieet bestaat voornamelijk uit zeer makkelijk verteerbare voedingsmiddelen waar weinig overblijfselen van in de darmen achterblijven. Dit komt omdat vlees vrijwel in zijn geheel bestaat uit eiwitten en vet. Deze macronutriënten worden in de dunne darm opgenomen. Hierdoor blijven er weinig stoffen over die in de dikke darm kunnen zorgen voor irritatie of ontstekingen. Voor mensen die darmproblemen kampen is dit natuurlijk een verademing. Het geeft de darmen de kans om te herstellen.
- Gewichtsverlies: Het dieet staat met name bekend om zijn effectiviteit bij het afvallen. Het weglaten van alle (bewerkte) koolhydraten leidt tot een vermindering van de totale calorie-inname. Door minder koolhydraten te eten, gebruikt het lichaam vet als energiebron, wat leidt tot gewichtsverlies.
- Het brengt je in ketose doordat je koolhydraten beperkt
- Energie en mentale focus: doordat de hersenen op ketonen gaan functioneren
- Eenvoudig: Voor sommige mensen is de eenvoud van het carnivoordieet aantrekkelijk. Het bereiden van maaltijden kost weinig tijd en het is niet nodig om alle voedseletiketten uitgebreid te inspecteren. Alles draait immers om vlees, vis, eieren en zuivel.
- Elimineert bewerkt voedsel: Sterk bewerkt voedsel is vaak rijk aan suikers, zout, verzadigde vetten, evenals kunstmatige toevoegingen zoals emulgatoren, zoetstoffen, bindmiddelen, smaakstoffen en kleurstoffen. Door ultra bewerkte voeding te laten staan, verbetert de darmgezondheid en wordt het immuunsysteem minder belast.
- Verbetering huid: doordat je geen granen, suikers, plantaardige oliën en anti-nutriënten eet maar wel alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.
Goed vlees
Kies voor grasgevoerd en biologisch vlees zonder meuk. Natuurlijk voer, geen medicijnen, hormonen of antibiotica. Kortom, goed vlees van dieren die een goed, natuurlijk leven gehad hebben. Grasgevoerd biologisch vlees kun je op diverse websites kopen zoals Zorg&Natuur, Grutto, de Woeste Grond, Schotse Hooglanders…
Rauwe, biologische zuivel bevat goede bacteriën en enzymen voor je darmen. Vermijd magere producten en kies voor volle zuivel en vet vlees voor essentiële vetoplosbare vitaminen. Als je fruit wilt toevoegen, kies dan voor laag-koolhydraat opties zoals avocado, kokosnootvlees, frambozen, aardbeien of cantaloupe meloen.
Carnivoor hetzelfde als ketogeen?
Waar een carnivoor dieet zich dus met name richt op het uitsluiten van voeding die niet van dierlijke oorsprong is, richt een keto dieet zich voornamelijk op het uitsluiten van suikers en koolhydraten. Maar net zoals bij een keto dieet krijg je met vlees en dierlijke vetten weinig suikers binnen: Dierlijke voeding bevat nauwelijks koolhydraten aangezien de opslag van koolhydraten in de vorm van glycogeen beperkt is. Je kunt dus spreken van een vet en eiwitrijke voeding. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en weinig insulinepieken.
Voor ketose is het nodig om vrijwel geen koolhydraten te gebruiken. Liefst onder de 25 gram per dag. Plantaardige eiwitten zitten voornamelijk in de zaadjes die door de plant worden beschermd tegen opeten. En zijn flink voorzien van koolhydraten. Het gebruik van zuivel en eieren, eiwitpoeder en kokosolie is dan ook noodzakelijk om ketogeen te eten op een vegetarische manier. De aanpassingen zijn niet optimaal en in de gebruikelijke supermarkt is het voedsel ver van de traditionele wijsheid afgeweken. Een herstel met reset vanuit een carnivore leefstijl is regelmatig nodig.
Veel van de gezondheidsvoordelen van een keto dieet komen dan ook overeen met die van een carnivoor dieet;
- Gewichtsverlies/vetverlies
- Meer energie en focus
- Minder ontstekingen
- Stabiele bloedsuikerspiegel
- Verhoogt verzadigingsgevoel
Het carnivoordieet houdt in dat uitsluitend dierlijke producten worden gegeten. Alle plantaardige voedingsmiddelen worden uitgesloten. Hier bestaan verschillende varianten op. In de meest strikte variant, voor de ‘hardcore carnivoren’, wordt enkel vlees, gevogelte, (vette) vis, orgaanvlees en dierlijke vetten (reuzel, ghee) gegeten. Hierbij wordt zuiver water en ‘bone broth’ (bottenbouillon) gedronken. Sommige varianten staan ook zwarte koffie en thee toe.
De mildere variant, ook wel ‘animal-based’ genoemd, omvat ook kleine hoeveelheden rauwmelkse, lactose-arme zuivelproducten zoals boter, harde kazen, zure room, kefir en yoghurt. Hierbij wordt wél licht verteerbaar fruit en rauwe honing gegeten.
Voor sommigen geeft dit nog te veel klachten, die eten alleen maar onbewerkt vlees (waaronder ook orgaanvlees en bottenbouillon), geen zuivel en geen eieren. En soms ook geen varkensvlees of kip, omdat zelfs dat nog klachten geeft.
Vitaminen & mineralen
Vlees bevat verschillende unieke stoffen die je (bijna) alleen in dierlijke producten aantreft. Tot deze stoffen behoren carnitine, carnosine, creatine, taurine, retinol, zink en de vitamine B12, D3 en K2.
Bloed en organen
- Lever (rijk aan vitamine A, ijzer, koper, B-vitamines)
- Nieren (rijk aan selenium en vitamine B12)
- Hart (rijk aan CoQ10 en taurine, goed voor spierfunctie)
- Darmen & maag (soms inclusief de maaginhoud, afhankelijk van de prooi)
Vet en bindweefsel
- Vetrijke stukken zoals het rondom de organen
- Bindweefsel en huid bevatten collageen en elastine
Spierweefsel
- Dit komt vaak later, nadat de organen en vetrijke delen zijn gegeten
- Spierweefsel bevat veel eiwitten, maar minder micronutriënten dan organen
Botten en merg
- Leeuwen kraken botten om het merg (rijk aan vetten, mineralen en stamcellen) op te eten
- Ze krijgen zo calcium, fosfor en andere mineralen binnen
Darmen en maaginhoud
- Soms eten ze de maag en darmen met de inhoud, vooral als de prooi graseters zijn (bijvoorbeeld een zebra of gnoe).
- Als de inhoud te vezelrijk is, schudden ze het er vaak uit en eten ze alleen de darmwanden, omdat die veel collageen en elastine bevatten.
Vis en orgaanvlees
Vis en zeevruchten vormen een zeer goede bron van dierlijke vetten en eiwitten. Alleen al daarom zijn ze een uitermate goede toevoeging aan het carnivoor dieet. Daarnaast is vis ook gewoon lekker! Wilde vis (dus geen kweek), schaal en schelpdieren, kabeljauwlever zorgen voor omega-3 vetzuren die bijdragen aan hartgezondheid en hersenfunctie.
Orgaanvlees, zoals lever en nieren, is rijk aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B-vitaminen en ijzer, en zijn heel belangrijk in het aanvullen van voedingsstoffen die vaak ontbreken in andere diëten. Orgaanvlees is bovendien een geweldige manier om het volledige dier te benutten en voedselverspilling te verminderen.
Tips
- Probeer en ervaar wat voor jou werkt. Dat kan ook nog in de loop van de tijd verschillen: sommige mensen kunnen na verloop van tijd weer steeds meer soorten voeding toevoegen zonder problemen.
- Gun jezelf de tijd om deze verandering door te voeren in je leven. Het is niet perse nodig om van de ene op de andere dag een 100% carnivoor te worden.
- Eet voldoende: wanneer je lichaam moeten wennen aan een nieuwe eetwijze is het cruciaal dat je genoeg eet. Doe je dat niet, dan ben je sneller geneigd om te grijpen naar voeding die je gewend bent.
- Let op bij het combineren van koolhydraten met veel vet (vlees): dat is een soort McDonalds dieet en vragen om problemen.
- Je zult commentaar krijgen van mensen die twijfels hebben bij de “diervriendelijkheid” van je dieet. Je zult commentaar krijgen van mensen die nog steeds denken dat verzadigde vetten je bloedvaten laten dichtslibben. Dat je zonder fruit niet kan overleven en dat je schurft krijgt als je geen fruit eet. Dit zijn misvattingen.
- Weet dat je jouw eigen pad naar optimale gezondheid volgt. En laat je niet gek maken door mensen die vinden dat je per se brood of havermout aan het ontbijt hoort te eten.