De traditionele Chinese geneeskunde onderscheidt 5 elementen: hout (lente), vuur (zomer), aarde (nazomer), metaal (herfst) en water (winter). Chinezen zien deze elementen als primaire krachten binnen het universum. Nu de herfst is begonnen neemt het metaal element aan kracht toe.

Het metaal element staat voor de organen de longen en de dikke darm. Veel mensen met problemen van de longen en dikke darm herkennen wel dat de klachten toenemen in deze tijd van het jaar. Enkele ‘typische metaalklachten’ zijn: stijve gewrichten en spieren, droge huid en haar, een slechte circulatie van de vloeistoffen in je lijf, vermoeidheid, zachte stem, kortademigheid, eczeem, obstipatie en vatbaarheid voor infecties en luchtwegen.

De emotie van metaal is verdriet. Ook onderdrukte woede zorgt voor verminderde energie van de longen. Beide emoties kunnen vanaf de kinderleeftijd aandoeningen opleveren aan de longen en dikke darm. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in huidklachten als eczeem bij baby’s en kinderen. Mensen met een sterk metaal element hebben vertrouwen, doorzettingsvermogen en zijn vaak intelligent.

Het klimaat wat het meest effect heeft op het metaal element is droogte. Niet alleen droge lucht buiten maar ook airconditioning en centrale verwarming hebben veel effect op de longen en de dikke darm. Dit effect is heel gemakkelijk te verhelpen door water neer te zetten in de ruimte, waardoor de lucht wordt bevochtigd.

Versterkende voeding

Alle scherpe voedingsmiddelen zoals hete pepers en chilipepers kunnen gebruikt worden om de longen te beschermen. Veel witte voedingsmiddelen beïnvloeden het metaal element zoals asperges, ui, raap, gember, bloemkool, mierikswortel en knoflook.

De groenten en fruit die bij dit seizoen horen helpen je deze energie te versterken en je lichaam te reinigen en ondersteunt zodoende deze organen. Denk aan appels, peren, druiven, bessen, kersen, wortels, pompoen, noten, granen etc.

Nu het eerder donker/yin wordt, is het beter ook je activiteiten hierop aan te passen. Blijf wat vaker ’s avonds thuis. Mediteer, lees een goed boek of luister naar mooie rustige muziek. Ga wat eerder naar bed en verplaats je sport/yang momenten weer naar de dag. In deze periode voedt een boswandeling je longenergie extra. Een lekkere soep eventueel met wat gember of Pepermunt olie inademen helpt bij verkoudheid.

Bij loslaten denk je ook aan ontgiften. Een prima manier om je lichaam te helpen met ontgiften is een Tuina behandeling. Deze behandeling helpt je lichaam afvalstoffen los te maken en af te voeren en werkt weerstand verhogend. Daarnaast helpt een Tuina massage om je energie weer in balans te brengen.

Onderwerpen: