Voel jij je regelmatig lusteloos, niet vrolijk en heb je vaak buikpijn of een onregelmatige ontlasting? Grote kans dat je je darmbacteriën niet genoeg te eten geeft.

Veel voorkomende klachten:

  • Opgeblazen gevoel
  • Buikkramp
  • Diarree
  • Constipatie/verstopping
  • depressieve stemmingen
  • Migraine en hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Slaapstoornissen

Darmklachten beginnen vaak klein, een beetje obstipatie bijvoorbeeld. Beetje vervelend, maar prima mee te leven. Dat kan een aantal jaar redelijk stabiel blijven. Soms is er dan een duidelijk moment waarop je klachten uit de hand lopen: na een antibioticakuur, operatie of een stressvolle gebeurtenis bijvoorbeeld. Na verloop van tijd verergeren de klachten en krijg je steeds meer last van winderigheid, een opgezette buik, buikpijn, krampen, diarree of verstopping.

Er kunnen zelfs nieuwe klachten bijkomen die niet veel met de darm te maken lijken te hebben (maar stiekem wel een relatie hebben), zoals vermoeidheid, huidklachten of hormonale klachten. Als je het op z’n beloop laat, kan het behoorlijk uit de hand lopen!

Uit literatuurstudies blijkt dat bij PDS het darmslijmvlies is aangedaan waarbij vaak sprake is van laaggradige ontstekingsprocessen. Hierdoor ontstaat een verhoogde behoefte aan essentiële vetzuren, antioxidanten en vitaminen en mineralen. Er is vaak sprake van een verhoogde doorlaatbaarheid van de darmcellen waardoor ongewenste stoffen door de darmbarrière kunnen komen. De lever en de bijnieren worden extra belast en er is sprake van een verhoogd Histamine gehalte. Een verhoogd histamine gehalte geeft klachten als diarree, brijige ontlasting of een opgeblazen gevoel.

Voeding

Het gros van het huidige westerse voedsel levert niet zoveel op voor onze darmbacteriën. Vergelijk je darmbacteriën met huisdiertjes, dan snap je meteen dat je die te eten moet geven. En deze “huisdiertjes” hebben 30 tot 40 gram vezels nodig per dag. Uit recent uitgevoerde, grote onderzoeken blijkt dat de diversiteit van je darmbacteriën voor een groot deel je gezondheid bepaalt. Een goed vol te houden tip is om na de avondmaaltijd niet meer te eten. Door minimaal 12 tot 14 te ‘vasten’ blijft er tijdens je slaap energie over voor herstel- en ontgiftingsprocessen.

Voeding is dus heel belangrijk maar wat je het beste kan eten bij darmklachten verschilt dus per persoon en is afhankelijk van de oorzaak.  Het is aan te raden een voedselintolerantietest te laten doen, dit geeft meer inzicht of je overgevoelig bent voor gluten of zuivel wat de klachten veroorzaakt. Op deze manier kun je voedingsmiddelen tijdelijk schrappen uit je dieet.

Maak je darmen blij:

  • Eet voldoende vezels (groenten, fruit, lijnzaad, chiazaad, peulvruchten)
  • Goed kauwen en eet rustig
  • Drink voldoende schoon water
  • Kies voor onbewerkte voeding
  • Eet langzame koolhydraten
  • Eet dagelijks gefermenteerde voeding (zoals zuurkool, Kimchi)
  • Beweging voor de maaltijd (hierdoor komen de darmen ook in beweging)
  • Minder vaak eten, zorgt voor minder ontstekingsreacties
  • Voldoende goede vetten
  • Vermijd stress

Kruidentoepassingen

Pepermuntolie wordt al jaren ingezet bij PDS. Het belangrijkste bestanddeel is menthol. Dit heeft een spierontspannende en pijnstillende werking en versoepelt de passage door de darmen.

Gember is van nature een kruid dat werkt als een verteringsenzym. Het helpt bij darmkrampen, vermindert gasvorming, misselijkheid en diarree. Bovendien heeft gember het vermogen om ontstekingen in de darm te elimineren en de darmspieren te ontspannen.

Rozemarijn en citroenmelisse kunnen darmspasmen tot rust brengen en de winderigheid verminderen. Evenals karwijzaad, venkel en dille. Artisjok en mariadistel helpen de lever te ontgiften en verzachten de krampen in de galblaas die met PDS kunnen samengaan.

Supplementen

Veel PDS patiënten hebben een alvleesklier die niet voldoende spijsverteringsenzymen produceert. In combinatie met een aangepast voedingspatroon kunnen tijdelijk spijsverteringsenzymen ingezet worden.

Quercetine leidt tot minder histamine in de bloedbaan volgens onderzoeken. Dit leidt tot een vermindering van allergische reacties. Quercetine komt van nature voor in broccoli, uien en knoflook.

Een Probiotica met veel stammen bevordert een gezonde darmflora. Per persoon verschilt welke soort en dosering van een probioticum kan helpen. Een ontlastingsonderzoek kan meer duidelijkheid geven.

Psyllium en Glucomannan vezels

Er bestaat een relatie tussen een lage vitamine D status en PDS.

Aanvullend onderzoek

Een voedselintolerantietest, onderzoek naar ontstekingsprocessen, histaminegevoeligheid, lekkende darm en de samenstelling van de microflora kan zeer waardevol zijn voor een succesvolle behandeling. Acupunctuur & TuiNa massage Bij acupunctuur en TuiNa draait het om het opheffen van (energie)blokkades en bij prikkelbare darmen zitten er vaak blokkades in het zenuwstelsel van de darmen. Dit maakt dat de darmen sterk reageren op prikkelingen als verkeerde voeding, stress en emotie.

Omdat gerichte behandeling mogelijk is zijn de resultaten van acupunctuur en/of TuiNa therapie bij het prikkelbaar darm syndroom vaak al snel merkbaar. Het beste resultaat wordt behaald in combinatie met aanpassingen van het voedingspatroon.

Wil je meer informatie of wil je weten wat ik voor je kan doen?